background img

Reklama

grzybowysklep

Nadwaga

nadwagaWłasne doświadczenie Pani dr Susanne Ehlers:

Prawie wszędzie nadwaga jest problemem, diety zapełniają czasopisma a nowe cudowne środku reklamę. Próbowałam wszystkich możliwych sposobów, jednak bez skutku. Jeśli zrzuciłam kilka kilogramów, to potem przypierałam na wadze drugie tyle. Nadwaga była dla mnie uciążliwa, nie tylko z powodów estetycznych. Miałam mianowicie problemy z kolanami, bóle pleców, trudni mi było się poruszać. Każda drobna czynność powodowała pocenie się i naprawdę było mi przykro nosić niewygodne duże spodnie. Poza tym dokładnie wiedziałam, jak bardzo szkodzi to memu zdrowiu. Właściwie nie odczuwałam radości życia, ponieważ moje ulubione zajęcia jak pływanie i jazda rowerem oznaczały jedynie mękę.

Nie jest łatwo dokonać zmian w tym względzie, ale zapewniam, że warto. Moja pewność siebie rosła w miarę utraty wagi, podobnie wzrastały ruchliwość i chęć do życia.

Jak tego dokonałam? Za pomocą jedzenia i grzybów. Jesteście Państwo zaskoczeni? Rezygnacja i ograniczanie nic mi nie dały, jedynie bardziej świadomie obchodziłam się z odczuciami mojego organizmu. Jeśli faktycznie byłam godna, to jadłam a nie umartwiałam się. To było rozwiązanie. Mam pracę, w której codziennie zajmuję się grzybami. Ponieważ grzyby są bardzo mało kaloryczne, zawierają one zaledwie 20 – 40 kcal na 100g, a przy tym są bogate we wszelkie substancje, których potrzebuje organizm, to nie można być głodnym. Głód powstaje w świadomości, która sygnalizuje „potrzebuję określonych substancji odżywczych”. Jeśli można dostarczyć organizmowi całą paletę substancji witalnych (aminokwasy, kwasy tłuszczowe, substancje mineralne, pierwiastki śladowe, substancje balastowe i biologiczne substancje witalne) prawie bez kalorii, to organizm potrzebuje o wiele mniej kalorycznego pożywienia i mimo to jest bardzo dobrze zaopatrzony. Nie występują bóle głowy ani zły nastrój – spadek wagi dokonuje się samoczynnie.

W czasie jednorocznego stosowania grzybów i przy zrównoważonym regularnym odżywianiu się bez rezygnacji z innych produktów schudłam 30 kg i mogę polecać grzyby jako „zabójców tłuszczu”. Czuję się o wiele lepiej, w całym tym czasie nie miała ataków dojmującego głodu.

Jesteście Państwo ciekawi jak brzmi recepta?

Maitake redukuje magazynowanie się tłuszczów i glukozy w wątrobie i w ten sposób może zapobiec wzrostowi masy ciała. Przeprowadzone w Tokio testy kliniczne wykazały, że osoby po dwóch miesiącach terapii przy użyciu maitake zredukowały średnio 5-6 kg masy ciała. Po kilku miesiącach znacznie spadł też poziom cholesterolu.

Cordyceps powoduje wzmocnienie nerek poprzez swoją funkcję odtruwającą, aktywuje on także przemianę materii a osoby zażywające go czują się bardziej żywotne, pełne energii. Wzmocniona aktywność prowadzi także do podwyższonego spalania kalorii. Podstawy zdrowej, optymalnej przemiany materii daje hericium, który regeneruje błony śluzowe żołądka i jelit i w ten sposób poprawia wchłanianie substancji pożywienia. Działa on regulująco w przypadku niepokojów i zaburzeń snu i w moim przypadku był najznaczniejszym czynnikiem redukcji wagi. Reishi ma działanie pobudzające przemianę materii, sprawia, że osoba zażywając go czuje wewnętrzne ciepło, grzyb ten uspokaja i wzmacnia wątrobę, reguluje poziom cukru oraz magazynowanie i uwalnianie glukozy. Odtruwa, reguluje ciśnienie krwi i poprawia ukrwienie. Być może dla niektórych z Państwa jest zaskakujące: prowadzono nawet badania z zastosowaniem reishi w przypadkach anoreksji, które wykazały, że działa on regenerująco i wzmacniająco. Wskazuje to na zasadę homeostazy i związaną z nią funkcję regulującą grzybów. Reishi może więc pomagać w zakłóceniach wagi wszelkiego rodzaju.

Substancje witalne zawarte w grzybach wspierają jednocześnie odtruwanie i oczyszczanie krwi. To co przy wzroście grzybów w naturze może być wadą, mianowicie, że akumulują one trujący ołów, jest zaletą w przemianie materii i pomaga przy odtruwaniu. W tkance tłuszczowej zbierają się mianowicie substancje trujące, które podczas redukcji tej tkanki mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Grzyby wchłaniają te szkodliwe substancje po czym zostają one wydalone naturalną drogą. Przy odchudzaniu się ważne jest, aby czuć się dobrze, w innym przypadku nie udaje się osiągnąć sukcesu terapii.

Zawarte w grzybach substancje balastowe nie zawierają żadnych kalorii a mimo to są sycące. Pęcznieją one w żołądku i jelitach i tym samym wspierają trawienie (oraz zapobiegają rakowi jelit).

Grzyby są bogate w wartościowe białka, które zapewniają wystarczające zaopatrzenie organizmu w 8 istotnych aminokwasów. Zapobiegają one temu, że organizm sięga w czasie kuracji odchudzającej do tkanki mięśniowej, co jest zjawiskiem niepożądanym.

Wymienione grzyby zawierają na przykład znaczne ilości witamin z grupy B (B1, B2, B3) prowitaminę D nie występującą w warzywach oraz substancje mineralne jak żelazo, wapń, fosfor, sód, potas.

Niezależnie od tego czy głodujemy, czy jemy, nasz organizm potrzebuje codziennie białka, substancji mineralnych, pierwiastków śladowych i witamin.

Bez tych substancji nie może funkcjonować przemiana materii ani układ nerwowy, a jest to szczególnie ważne przy odchudzaniu się. Jeśli jemy potrawy bogate w grzyby lub gdy uzupełniamy nasze pożywienie grzybami możemy zapobiegać niedoborom białek, witamin, substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. Grzyby znacznie różnią się przy tym od tabletek zawierających substancje mineralne. Tabletki są często nieskuteczne, ponieważ zawarte w nich minerały nie występują w formie przyswajalnej biologicznie, tak wiec organizm w ogóle z nich nie korzysta. Dotyczy to szczególnie sytuacji, gdy nie są one zażywane w czasie posiłków.

Podobnie jest z witaminami. Dziś wiadomo, że występują także witaminy rozpuszczające się w tłuszczach, jak witamina A, która bez spożycia pokarmu zawierającego tłuszcz nie zostaje spożytkowana. Dlatego do sałatek należy zawsze dodać odrobinę śmietany lub oliwy. W grzybach wszystkie witaminy i substancje mineralne występują w naturalnej postaci przyswajalnej przez organizm. Terapia grzybowa jest nie tylko korzystna dla całego organizmu i nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, lecz także wyszczupla. Kombinacja grzybów Reishi, Maitake, Hericium i Cordyceps – bardzo różnych grzybów – jest udaną kompozycją, która nie tylko zapobiega powstawianiu uczucia głodu poprzez pęcznienie substancji, ale też zapewnia dzięki zawartości różnorodnych substancji odżywczych właściwe zaopatrzenie organizmu w potrzebne substancje. Jeśli organizm dostaje wszystkie potrzebne witaminy i substancje mineralne, które zawarte są w tej kompozycji, nie powstaje uczucie głodu. A wszystko to bez skutków ubocznych.

Naturalnie w kuracji odchudzającej godne plecenia są świeże zebrane przez siebie grzyby. Już pierwsze kroki, jaki wykonujecie Państwo, by zdobyć te grzyby, są dokładnie tym, czego potrzeba. Wyjście do lasu, ruch na świeżym powietrzu są niezwykle ważne. Grzyby Hericium, Cordyceps, Reishi i Maitake nie rosną jednakże w naszych lasach, nie można ich także dostać w postaci świeżych grzybów. Dlatego zalecane jest celowe, codzienne zaopatrywanie organizmu w suszony proszek z grzybów formie tabletek. Tabletki te zawierają z reguły sprawdzone produkty nie zawierające substancji szkodliwych. Niezawodnych dostawców grzybów witalnych znajdziecie Państwo w Internecie np. na stronie www.vitalpilze.de/lieferanten.

Chudnięcie przy zastosowaniu grzybów odbywa się ciągle, jednakże szybciej w przypadku dużej nadwagi niż przy mniejszej nadwadze. Na początku kuracji przy użyciu grzybów witalnych mogą pojawić się krótkotrwałe biegunki lub zwiększone oddawanie moczu, które to zjawiska należy ocenić jak najbardziej pozytywnie. Należy dążyć do utraty wagi 1 kg tygodniowo, jeśli nadwaga jest większa niż 10 kg, od 5 kg chylenia, tygodniowa redukcja wynosi ok. 5000 g.

W tym miejscu chciałabym podkreślić, że ważne jest, aby na posiłek zarezerwować sobie dużo czasu. Nie tylko na staranne jego przygotowanie ale i na spożycie. Powolne i spokojne jedzenie będące przyjemną częścią dnia przyczynia się do odchudzania. Proszę nie spożywać posiłków na stojąco, w drodze czy w jakimkolwiek pośpiechu. Kulturę jedzenia można ćwiczyć, przyczynia się ona do poprawy jakości życia. Poza tym należy organizmowi dostarczać dużo płynów jak niesłodzona herbata lub woda mineralna, ponieważ wtedy pokarm szybciej może zostać przetransportowany do układu trawiennego. Płyny przyjmowane podczas posiłków, jednocześnie sycą i redukują uczucie głodu.