background img

Reklama

grzybowysklep

Cholesterol

Cholesterol

Zalecane środki witalne: Shiitake, Polyporus, Auricularia, Maitake, Cordyceps

Shiitake (3 x 2 tabletki z proszkiem) badano już w latach 60-tych pod względem jego zdolności obniżania cholesterolu. Udowodniono, że substancje zawarte w Shiitake takie jak eritadenin i cholina wspomagają transport tłuszczów do wątroby, rozkład kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz przyspieszają przemianę “złego” cholesterolu LDL na “dobry” cholesterol HDL. Prowitamina D, występująca w znacznej ilości w grzybie, wspomaga należytą gospodarkę wapniową i przyczynia się do usuwania już nagromadzonych złogów wapnia ze ścian tętnic. Substancje bioaktywne aktywują produkcję kolagenu. Naturalne aminokwasy grzyba są z jednej strony składnikiem cząsteczek kolagenowych, czyli bezpośrednio biorą udział w ich budowie, z drugiej strony chronią je przed powstaniem nowych stanów zapalnych czy złogów w naczyniach.

Także Cordyceps (2 x 2 kapsułki ekstraktu) wykazał w badaniach klinicznych znaczny wpływ na regulowanie poziomu lipidów we krwi. Zaobserwowano polepszenie metabolizmu wątroby, zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL i zwiększenie ilości cholesterolu HDL.

Maitake (2 x 2 kapsułki ekstraktu) podczas długofalowych prac badawczych powodował obniżenie całkowitego cholesterolu i trójglicerydów oraz przeciwdziałał stłuszczeniu wątroby.

Badania grzyba Polyporus (1 x 2 tabletki z proszkiem) i Auricularia (1 x 2 tabletki z proszkiem) wykazały, iż znacznie redukuje on skutki powstawania złogów w naczyniach na tle arteriosklerotycznym. Udowodniono, że powoduje lepsze ukrwienie w szczególności tych już uszkodzonych lub zwężonych naczyń krwionośnych.

Bez cholesterolu nie moglibyśmy istnieć: np. nasze serce składa się w jednej dziesiątej, a nasz mózg nawet w jednej piątej z tej substancji. Cholesterol produkowany jest wszakże w dużej części przez nasz organizm, ponieważ stanowi on budulec potrzebny do tworzenia substancji endogennych i do prawidłowego przebiegu ważnych dla życia funkcji.

Cholesterol dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem i jego nadmiar, którego organizm nie daje rady zużyć, odkłada się w postaci osadu w naczyniach krwionośnych. Utrzymujący się przez dłuższy czas podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a szczególnie niekorzystny stosunek tych “korzystnych” lipoprotein typu HDL i tych “szkodliwych” typu LDL przyspiesza wystąpienie arteriosklerozy i może sprzyjać również kamieniom żółciowym, chorobom nerek, rakowi gruczołu krokowego i chorobie Alzheimera.

Za pomocą grzybów witalnych można skutecznie oddziaływać na zaburzenia przemiany tłuszczów i ich skutki. Jest bardzo prawdopodobne, że substancje balastowe zawarte w grzybach ograniczają wchłanianie cholesterolu z pożywienia, jednak do tej pory nie zostało to w pełni udowodnione. Substancje balastowe pobierają z organizmu kwas żółciowy potrzebny do trawienia tłuszczów, którego produkcja pochłania z kolei dużo cholesterolu, dlatego też w efekcie obniżają one jego poziom. Szczególnie istotne jest jednak to, że niektóre substancje czynne mogą bezpośrednio ingerować w przemianę tłuszczów i zmniejszać ewentualne arteriosklerotyczne złogi powstałe na skutek podwyższonego poziomu cholesterolu.

W jednaj z prac naukowych Joachim Eder z Uniwersytetu Technicznego w Monachium potwierdził ten znany z literatury fenomen. Fragment: “[…] Badania nad mechanizmem obniżania poziomu cholesterolu w osoczu krwi przez eritadenin będący składnikiem Shiitake wykazały, że powoduje on zahamowanie syntezy lipoproteiny, która zatrzymuje cholesterol w wątrobie. Następuje szybsze wydalanie cholesterolu.”

Wymiana doświadczeń:

Ze względu na wysoki poziom cholesterolu Pan D. pije codziennie herbatę z Shiitake + Reishi, a dodatkowo zażywa tabletki Shiitake. Porzucił już przyjmowanie leków konwencjonalnych i zgodnie z jego wypowiedzią, czuje się “nad wyraz dobrze”.

Pani W. stosuje grzyby Shiitake, Hericium i Reishi w walce z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem krwi. To zestawienie grzybów witalnych pomogło zredukować znacznie ilość beta-blokerów. Ponadto wg jej relacji nie odczuwa tak szybko zmęczenia i czuje się zdecydowanie zdrowsza fizycznie i psychicznie niż przedtem.