Liczba alergenów, czyli substancji, które mogą spowodować alergie, ciągle rośnie. Substancje te są same w sobie nieszkodliwe – jednak nie dla każdego. Obok pyłków traw, ziół, drzew i krzewów alergie mogą wywołać głównie sierść i łuski zwierząt, kurz domowy (wytworzony przez roztocza), zarodniki grzybów (np. grzybów pleśniowych lub z roślin doniczkowych), substancje zawarte w artykułach spożywczych, dodatki do artykułów spożywczych, zanieczyszczenie powietrza, lateks, metale i różne chemikalia (np. zawarte w kosmetykach, środkach myjących i czyszczących) oraz lekarstwa. Alergie to choroby, za które odpowiada nasz układ odpornościowy. Szczególnie rozpowszechnione są alergie typu I, np. do tego typu „natychmiastowego” należą katar sienny lub astma, ponieważ reakcje alergiczne występują bezpośrednio po kontakcie z alergenem. Alergie mogą pojawić się na każdym etapie życia. Podczas oddychania, jedzenia, przy dotykaniu itd. do naszego organizmu docierają ciągle obce substancje. Dla naszego układu immunologicznego substancje te są substancjami obcymi (antygenami), dlatego nasz system odpornościowy uaktywnia się: tworzy przeciwciała. Jest to bardzo korzystny proces chroniący nasz organizm przed substancjami i organizmami wywołującymi choroby. Alergicy, inaczej niż ludzie zdrowi, po kontakcie z alergenem reagują nadprodukcją specjalnych przeciwciał, tzw. immunoglobuliny E (IgE). Przyłączają się one szybko do powierzchni określonych komórek tkanek tzw. komórek tucznych. Proces ten, zwany uczuleniem, stanowi swego rodzaju sposób, w jakim nasz organizm rozpoznaje alergeny, przy czym sami nie zdajemy sobie najpierw sprawy z tego, że proces ten zachodzi w naszym organizmie. Jeśli ponownie dojdzie do kontaktu z alergenem, organizm reaguje natychmiast: następuje reakcja alergiczna, tzn. przeciwciała IgE na komórkach tucznych rozpoznają alergen i powodują wydzielanie substancji przekaźnikowych z komórek. Najważniejszą substancją przekaźnikową jest histamina. Zostaje ona bardzo szybko rozprowadzona po całym organizmie i prowadzi do znanych, gwałtownych i nieprzyjemnych reakcji jak łzawienie, uciążliwe swędzenie, katar a nawet zakłócenia oddychania. W przypadku reakcji alergicznych organizm reaguje na substancje, które nie stanowią zagrożenia a system immunologiczny reaguje z siłą niewspółmiernie większą niż ta, jaka byłaby potrzebna do osiągnięcia celu.
Obok opisanego tu mechanizmu reakcji alergicznej, które uruchamiana jest przez określona białka, są inne, których powstanie wiąże się z komórkami krwi. Gdy znana jest substancja wywołująca alergie – często jednak nie udaje się jej ustalić – osoba cierpiąca ma do dyspozycji szereg nowoczesnych możliwości terapii, aby uniknąć reakcji alergicznych lub przynajmniej by złagodzić nieprzyjemne dolegliwości:
Unikanie kontaktu
Łatwiej o tym mówić niż faktycznie zrealizować, możliwe jest to jedynie wobec dokładnie znanych i określonych alergenów występujących w chemikaliach, artykułach spożywczych, lekach, w innych przypadkach jest to niemożliwe do realizacji.
Przyjmowanie leków
…może załagodzić dolegliwości. Stosuje się środki zapobiegawcze (także leki przeciwhistaminowe), które zapobiegają uwolnieniu substancji przekaźnikowych powodujących niekontrolowane reakcje. Zapobiegają one nieprzyjemnym działaniom spowodowanym uwolnieniem histaminy (np. swędzeniu). W ciężkich przypadkach mogą pomóc preparaty z kortyzonu. Nierzadko krople do nosa i oczu, aerozole do wdychania lub tabletki wywołują znaczne skutki uboczne, zwłaszcza te, które zawierają kortyzon.
Osłabienie uczulenia dzięki Reishi, Shiitake, ABM.
Metoda ta nie jest możliwa w przypadku wszystkich alergii, jest ona ponadto długotrwała, jednak, jak dotychczas, jest najbardziej skuteczna metodą. Polega ona na odczuleniu organizmu na substancje wywołujące alergie. W tym celu wstrzykuje się, połyka lub aplikuje w inny sposób silnie rozcieńczony alergen. W idealnej sytuacji organizm wytwarza pewną tolerancję na alergen. Obok tych klasycznych możliwości leczenia pomocne są w wielu przypadkach naturalne metody lecznicze, np. akupunktura lub zażywanie określonych ekstraktów roślinnych.
Przy zwalczaniu alergii ważną rolę w terapii zajmują także grzyby witalne. Głównie w chińskiej medycynie od dawna stosuje się z dobrym skutkiem niektóre grzyby w łagodzeniu i leczeniu dolegliwości spowodowanych alergię. Liczne studia naukowe udowodniły, z e grzyby witalne trwale stymulują, wzmacniają i znakomicie regulują ludzki system immunologiczny, z tego względu znakomicie nadają się do tego, aby działać regulująco na nadwrażliwy system immunologiczny alergików. Działanie to zawdzięczają grzyby zawartym w nich substancjom, w szczególności polisacharydom i trójterpenom. Ponadto studia wykazały, że grzyby posiadają właściwości adaptogenne. Adaptogeny są w pewnym sensie „inteligentnymi substancjami naturalnymi”, które – bez działań ubocznych – zwiększają zdolność ludzkiego organizmu do przystosowania się do określonych sytuacji (stres, choroba, itp.) oraz do ich zwalczenia poprzez wzmocnienie odporności. Bardzo znanym adaptogenem/// jest korzeń żeń-szeń. W przypadku różnych alergii szczególnie dobre wyniki dało zastosowanie grzybów Reishi, Shiitake, Hericium oraz ABM. Reishi czy też Ling zhi, zwany „grzybem nieśmiertelności” stosowany jest z dobrym skutkiem zarówno tradycyjnie jak i w studiach klinicznych w przypadku wszelkich alergii, w szczególności przy katarze siennym, astmie na tle alergicznym, alergiach na artykuły spożywcze i substancje konserwujące oraz przy świerzbiączce ogniskowej. Działanie takie potwierdzają liczne sprawozdania z praktyk medycyny naturalnej. Obok ogólnie regulującego działania grzybów witalnych na układ immunologiczny, niektóre substancje zawarte w Reishi, trójperteny, mogą nawet redukować produkcję histaminy, co oznacza, że antyalergiczne działanie grzybów reishi rozpoczyna się już w momencie uwalniania histaminy. Także profesor Hademar Bankhofer zaleca – jako środek wspomagający terapię lekarską – zażywanie grzybów Reishi w celu zmniejszenia wydzielania histaminy.
Jednakże terapia trwa przez dłuższy czas (3-6 miesięcy) i może wystąpić na jej początku pogorszenie. Za to efekt regulacji układu immunologicznego jest długotrwały. Stosuje się proszek w Reishi (sprasowany w formie tabletki). W celu zapobiegania zaleca się dziennie 1 do 2 g (2 do 4 tabletek), w sytuacjach ostrego wystąpienia objawów 3 do 4 g dziennie (odpowiednie 6 do 8 tabletek). Należy pamiętać, że indywidualne reakcje an Reishi są bardzo różne. Jeśli przy zalecanych dozach nie obserwuje się żadnych działań, w miejsce proszku można zastosować mocniejszy ekstrakt z Reishi.
Hericium stosowany jest tradycyjnie i jest bardzo pomocny w alergiach w obszarze żołądkowo-jelitowym. Zaleca się porcję dzienną wynoszącą 3 do 4 g, a więc 6 do 8 tabletek.
Shiitake stosowany jest tradycyjnie i jest godny plecenia w przypadku alergii. Należy pamiętać, że u niektórych ludzi może dojść do zaczerwień skóry. Zaleca się rozpoczęcie terapii od porcji dziennej wynoszącej 1 g (2 tabletki) i zwiększać dawkę po gramie co 2 tygodnie do 4 g dziennie. ABM stosuje się w studiach klinicznych oraz od niedawna w praktykach medycyny naturalnej z dobrym skutkiem do leczenia alergii wywołanych pyłkami kwiatów oraz w przypadku astmy alergicznej. Także w tym przypadku w celu zapobiegania należy zażywać 1 do 2 g proszku, odpowiednio 2 do 4 tabletek, przy ostrych objawach 3 do 4 g dziennie, a więc 6 do 8 tabletek.
Słabsze reakcje alergiczne
Jestem alergikiem/astmatykiem, aktualnie zażywam 2 razy dziennie po jednej tabletce proszku z reishi zmieszanego z płynem. Zauważam znaczną poprawę stanu zdrowia. Mój syn, który ma dopiero trzy lata, cierpi na alergie pokarmowe, świerzbiączkę ogniskową, a ponadto ma wszelkie możliwe dolegliwości oddechowe. Jego alergia pokarmowa objawiała się wcześniej w formie pokrzywki bezpośrednio po kontakcie z daną substancją. Unikamy oczywiście znanych pokarmów wywołujących alergie (orzeszki ziemne, jaja kurze itp.), tak więc nie wiem jak zareagowałby on na nie dziś. Na początku września miał on pokrzywkę na całym ciele, wystąpiła ona po sytuacji stresowej i przeniosła się na drogi oddechowe. Od początku października syn otrzymuje ekstrakt z reishi. Przed kilkoma dniami znów zdarzyła się sytuacja stresowa i organizm syna znów zareagował wystąpieniem pokrzywki, objaw ten był jednak o wiele słabszy. Ponadto reakcja nie przeniosła się na drogi oddechowe. Oczywiście nigdy nie wiadomo, czy jest to faktycznie efekt działania reishi, lecz ogólnie wpływ zażywania grzybów działa na syna jest dobry (mniej infekcji, a jeśli się pojawią, to ich przebieg jest lżejszy niż zazwyczaj), dlatego sądzę, że zawdzięczmy to Reishi.
Dobra kombinacja
Zażywam 3 x 1 ekstraktu AMB + 3 x 1 tabletki z proszki reishi. Reishi zażywam od roku, ABM od stycznia i dzięki temu panuję nad ciężką alergią na pyłki jak też nad różnymi objawami nieakceptowania niektórych artykułów spożywczych, nie występują już u mnie żadne objawy… Czasami buntują się moje jelita, wtedy wydają one głośne bulgocące dźwięki i mam wzdęcia, które przeważnie kończą się rozwolnieniem. Czy jest może grzyb, który łagodzi te objawy?, może Hericium? Poza tym w ostatnich tygodniach ustąpiły znacznie moje dolegliwości związane z migreną i prawie już nie potrzebuję tabletek przeciwbólowych. Nie jestem całkowicie pewna, czy ta poprawa to wyłącznie efekt zażywania grzybów, czy też nowego leku homeopatycznego. W każdym razie będę kontynuować zażywanie Reishi.