background img

Reklama

grzybowysklep
7-zaskakujących-korzyści-zdrowotnych-grzybów

7 zaskakujących korzyści zdrowotnych grzybów

Kultury na całym świecie jadły lub używały grzybów przez wieki, sięgając aż do starożytnego Egiptu. Legenda głosi, że faraonom bardzo podobał się ich ziemski smak, zadeklarowali grzyby królewskie i zabronili jemu dotykać. Ci chciwi faraonowie utrzymywali cały zapas dla siebie.

Przewijajcie się o 5 000 lat do XIX wieku, kiedy to produkcja grzybów przedostała się z Francji (tam, gdzie rozpoczęła się w 1600 roku za króla Ludwika XIV) przez Atlantyk do Ameryki. Dziś przemysł warty miliard dolarów każdego roku rośnie prawie 900 milionów funtów grzybów, a my jesteśmy drugim wiodącym hodowcą grzybów na świecie za Chinami, zgodnie z Centrum Zasobów Rolniczych.

Szacunki różnią się od liczby jadalnych odmian od 300 do 2000, ale tylko około 10 jest uprawianych komercyjnie, zgodnie z University of Idaho. Amerykanie pożerają biały guzik, ostrygi i grzyby shiitake, ale wiele odmian ukrywa suplementy żywieniowe pod białymi lub brązowymi nakrętkami i skrzela.

Niezależnie od tego, czy jesz na surowo, czy ugotujesz (powinieneś je ugotować, ale o tym później), oto sześć korzyści zdrowotnych, które uzyskasz, dodając grzyby do swojej diety.

 

Mają właściwości przeciwnowotworowe

 

Badanie z 2010 r. Opublikowane w czasopiśmie Experimental Biology and Medicine przetestowało pięć rodzajów grzybów (maitake, crimini, portabella, ostryga i biały przycisk) i stwierdziło, że „znacznie zahamowały” wzrost i rozmnażanie się raka piersi, co sugeruje „zarówno zwykłe, jak i specjalistyczne grzyby może być chemoprotekcyjne przeciwko rakowi piersi. ”

Co więcej, grzyby shiitake zawierają lentinan, rodzaj cząsteczki cukru, która pochodzi z grzybów shiitake, według Memorial Sloan Kettering Cancer Center, która dodaje, że lentinan może pomóc w przedłużeniu przeżycia pacjentów z niektórymi nowotworami, gdy stosuje się je z chemioterapią. W rzeczywistości został zatwierdzony jako adiuwant w leczeniu raka żołądka w Japonii od 1985 roku, ponieważ ma działanie przeciwnowotworowe. „Lentinan nie zabija bezpośrednio komórek nowotworowych, ale wzmacnia układ odpornościowy, co może pomóc w spowolnieniu rozwoju nowotworów, a Lentinan zabija wirusy i drobnoustroje bezpośrednio w badaniach laboratoryjnych” – czytamy w centrum badań nad rakiem.

 

Grzyby są wzmacniaczami odporności

 

Teraz wiemy, że lentinan może wzmocnić układ odpornościowy, ale ma także pomocnika. Beta-glukan jest cukrem znajdującym się w ścianach komórek grzybów (między innymi roślinami), który pomaga również wzmocnić układ odpornościowy. Lentinan pochodzi z grzybów shiitake, ale beta-glukan występuje w wielu odmianach, mianowicie w zwykłych pieczarkach.

 

Pomagają obniżyć poziom cholesterolu

 

Ogólnie grzyby nie zawierają cholesterolu, ale są również dobrym źródłem chityny i beta-glukanów, które są włóknami obniżającymi poziom cholesterolu. Badanie przeprowadzone w 2012 roku w International Journal of Medicinal Mushrooms wykazało, że różowe boczniaki zmniejszają cholesterol całkowity i LDL („zły” cholesterol) u szczurów z hipercholesterolemią.

Grzyby Shiitake zawierają związek, który wspomaga proces wątrobowy cholesterol i usuwa go z krwi, zgodnie z Andrew Weil, M.D., założycielem i dyrektorem Arizona Center for Integrative Medicine w University of Arizona Health Sciences Center. A Josh Axe, D.N.M., autor bestsellerów i dietetyk, pisze, że grzyby „zawierają silne składniki odżywcze, które pomagają w utrzymywaniu komórek w ściankach naczyń krwionośnych i tworzeniu się plagi, która utrzymuje zdrowe ciśnienie krwi i poprawia krążenie”.

 

Są bogate w witaminy z grupy B i D

 

Grzyby są jednym z niewielu źródeł żywności dla witaminy D, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy, którą nasze ciała mogą wytwarzać przy ekspozycji na światło słoneczne, ponieważ hodowcy wystawiają swoje uprawy na niewielkie ilości światła ultrafioletowego, raporty WebMD. W szczególności grzyby guziczkowe i kryminały mają wysoką zawartość witaminy D, ale kryminoly są również bogate w inną kluczową witaminę: witaminę B12, która jest kluczowa dla wegetarian, jak to najczęściej spotyka się w produktach zwierzęcych. Witaminy z grupy B są ważne, ponieważ zamieniają żywność w paliwo dla naszego ciała, dając nam energię; Witaminy z grupy D są ważne, ponieważ pomagają naszemu organizmowi wchłaniać wapń i wspomagać wzrost kości.

 

Grzyby mają właściwości przeciwzapalne

 

Axe mówi, że grzyby zawierają silny antyoksydant zwany ergotioneiną, który pomaga obniżyć stan zapalny w całym ciele. Weil dodaje, że zwłaszcza grzyby Reishi, które były używane w medycynie w Azji od tysięcy lat, również mają znaczące działanie przeciwzapalne. Liczne badania wykazały, że grzyby reishi mają wiele korzyści zdrowotnych: zwalczają choroby, obniżają stan zapalny, tłumią reakcje alergiczne, zmniejszają wzrost guza i wiele innych.

 

Magiczne grzyby mogą pomóc pacjentom chorym na raka

 

W oddzielnych badaniach klinicznych w Johns Hopkins University School of Medicine i New York University Langone Medical Center 80 pacjentom z chorobą nowotworową cierpiącym na lęki, depresję lub lęk przed śmiercią podano psilocybinę, naturalnie występujący związek psychedeliczny znajdujący się w około 200 rodzajach grzyby. Około 80 procent z nich doświadczyło „wzrostu optymizmu, poczucia więzi z innymi ludźmi oraz mistycznych i duchowych doświadczeń, a efekty utrzymywały się przez sześciomiesięczny okres obserwacji” – donosi Washington Post. Badania opublikowane w Journal of Psychopharmacology sugerują, że psilocybina może być korzystna dla osób z depresją lub zespołem stresu pourazowego.

 

Mogą pomóc w walce ze starzeniem się

 

W badaniu przeprowadzonym w 2017 r. Zespół naukowców z Penn State odkrył, że grzyby zawierają duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, ergotioneiny i glutationu, które są związane z właściwościami przeciwstarzeniowymi. „Odkryliśmy, że bez wątpienia grzyby są najlepszym źródłem dietetycznym tych dwóch przeciwutleniaczy, a niektóre z nich są naprawdę obfite w oba” – powiedział Robert Beelman, emerytowany profesor nauk o żywności i dyrektor Penn Stanowe centrum produktów roślinnych i grzybowych dla zdrowia, w oświadczeniu. Ilości przeciwutleniaczy różnią się w zależności od gatunku; zwycięzcą „zdecydowanie” był dziki borowik, powiedzieli naukowcy.

 

Grzyby surowe vs Grzyby gotowane

 

Aby skorzystać z wszystkich tych korzyści zdrowotnych, naprawdę powinieneś gotować swoje grzyby. Dlatego:

„Ściany komórkowe grzybów są trudne, co utrudnia systemowi trawiennemu dotarcie do wszystkich zawartych w nich składników odżywczych” – pisze Weil. Ponadto „grzyby często zawierają związki chemiczne, które mogą zakłócać trawienie i absorpcję składników odżywczych, a wystarczające gotowanie przełamuje twarde ściany komórkowe, unieszkodliwia elementy anty-trawienne i niszczy wiele toksyn”, twierdzi WebMD.

Badanie przeprowadzone w Hiszpanii w 2017 r. Wykazało, że najzdrowszym sposobem pieczenia grzybów jest ich grillowanie lub grillowanie. W przeciwieństwie do pieczenia lub smażenia, grzyby w kuchence mikrofalowej powodują utratę mniejszej ilości składników odżywczych podczas gotowania. I nawet jeśli grillowanie może spowodować utratę niektórych składników odżywczych, przy użyciu niewielkiej ilości oleju w procesie dodaje się trochę przeciwutleniaczy, stwierdzili naukowcy.

Tagi
Podobne wpisy
Komentarze

Comments are closed.